Joulunajan pyörteissä ja hektisessä arjessa ei välttämättä tule pysähtyneeksi missään vaiheessa pohtimaan joulun perinteitä.

Useimmilla meistä yksi tärkeimpiä jouluperinteitä on ehdottomasti lahjojen antaminen läheisille, mutta siinä missä syntymäpäivälahjojen antaminen on helposti selitettävissä, tulemme harvemmin pohtineeksi joululahjojen merkitystä. Joululahjojen antaminen on kuitenkin ikivanha perinne, jota on noudatettu eri puolilla maailmaa jo vuosisatojen ajan.

Miksi jouluna annetaan lahjoja?

Joulu on perinteistä lahjojen antamisen aikaa. Jokaisella on omat syynsä sille, miksi joululahjoja annetaan ja kenelle niitä annetaan. Vaikka tämä riippuu paljon yksilöstä, on kuitenkin olemassa tiettyjä yleismaailmallisia syitä, jotka saavat meidät lähtemään jouluostoksille vuosi toisensa jälkeen.

Halu ilahduttaa läheistä

Nykypäivänä kenties kaikkein suurin syy lompakon raottamiseen jouluostoksilla on puhtaasti halu yllättää ja ilahduttaa rakkaimpiamme.

Monet ovat valmiita viettämään tuntikausia jouluostoksilla vain sen tähden, että sillä voi saada jouluaattona lähimmäisen kasvoille hymyn aikaiseksi. Täydellisen lahjan löytämiseen liittyy jotain selittämätöntä riemua ja intoa, joka kulminoituu hetkeen, jolloin lahjan saaja vihdoin avaa paketin.

Monissa suomalaisperheissä lahjojen antaminen rajoittuu jouluun ja syntymäpäivään. Myös muita merkkipäiviä tai elämän virstanpylväitä saatetaan muistaa erilaisin lahjoin, mutta ainoastaan joulu ja syntymäpäivä toistuvat lahjahankinnoissa vuosi toisensa jälkeen. Lahjoja ei näin ollen anneta se harva päivä, mikä tekeekin lahjojen ostamisesta aivan erityistä.

Kiittäminen kuluneesta vuodesta

Joulu tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden myös kiittää niitä ihmisiä, jotka ovat tavalla tai toisella olleet avuksi vuoden aikana.

Joululahjoja annetaankin perinteisesti esimerkiksi opettajille, päiväkodin hoitajille, sairaanhoitajille, kampaajille tai vaikkapa naapurille kiitokseksi nurmenleikkuusta tai lumenluonnista. Myös monet yritykset kiittävät asiakkaitaan tai työntekijöitään yhteistyöstä erilaisin lahjoin.

Historialliset syyt

Eri puolilla maailmaa on kautta aikain vuoden pimeimpään aikaan järjestetty ilon ja valon juhlia, joihin myös lahjat kuuluvat olennaisena osana. Jo entisaikojen Roomassa juhlittiin joulukuun loppupuolella Saturnusta monenlaisin juhlamenoin, joihin kuului olennaisena osana myös lahjojen antaminen.

Vaikka roomalaisten palvoma Saturnus ja muut historialliset syyt ovat harvemmin päällimmäisenä mielessä joululahjoja nykypäivänä hankittaessa, ovat ne epäilemättä vaikuttaneet useimpien jouluperinteisiin aina näihin päiviin saakka.