Joulu on tunnetusti antamisen aikaa. Monelle joululahjat ovat myös rakas jouluperinne, josta ei haluta luopua. Toisaalta monet samaistuvat kuitenkin varmasti tilanteeseen, jossa jouluaattona kokoonnutaan yhteen suuremmalla porukalla, ja johon liittyen jokavuotinen joululahjarumba saa verenpaineen koholle jo hyvissä ajoin ennen jouluaattoa.

Lahjoja ei toisaalta halua jättää hankkimatta, mutta etenkin kun lahjansaajia on useita, tekee se kukkaroon suuren loven. Lisäksi yksilöllisten ja saajilleen mieluisien lahjojen hankinta saattaa tuottaa haasteita.

Tällä sivulla esitellään muutamia vinkkejä, joiden avulla joululahjarumbaa voi hillitä tänä jouluna. Näihin tarttumalla jouluaattoa voi viettää yhtä mukavissa merkeissä kuin aina ennenkin, mutta joulunviettoon pääsee huomattavasti vähemmällä vaivalla.

Arpokaa jokaiselle yksi lahjansaaja

Jos joulupöydästä löytyvien vieraiden määrän laskemiseen tarvitaan enemmän kuin yhden käden sormet, saattaa yksi konsti lahjojen suhteen olla yhteinen sopimus siitä, kuka antaa kenellekin lahjan.

Kun jokainen arpoo itselleen yhden lahjansaajan, voi kyseisen henkilön joululahjaan panostaa enemmän kuin jos lahjoja pitäisi hankkia monille yhtä aikaa. Ratkaisu tyydyttää kaikkia, sillä jokainen saa varmasti lahjan ja jokainen pääsee myös antamaan jollekin lahjan.

Tällaiseen käytäntöön on päädytty muun muassa Englannin kuninkaallisten joulunvietossa ja se on osoittautunut toimivaksi. Kun pikkuveli pääsee ostamaan lahjan isoveljelle ja isoveli mummolle, seuraa siitä toisinaan myös hulvattomia tilanteita, joista muistellaan vielä pitkälle ensi vuoteen.

Lahjoja vain lapsille

Vaikka joulu on kaikkien juhla, on siinä jotain aivan erityistä taikaa lasten näkökulmasta katsottuna. Monet muistelevatkin omia lapsuuden joulujaan kaiholla.

Mikäli jouluaattoa viettää lasten kanssa, saattaa yksi toimiva ratkaisu joululahjarumbalta välttymiseen olla lahjojen rajaaminen ainoastaan lapsille. Monelle aikuiselle joulussa parasta onkin mahdollisuus rauhoittua sekä herkutella joulupöydän antimilla, jolloin joululahjat ovat loppujen lopuksi toissijainen seikka.

Yhteisiä elämyksiä

Joissain perheissä joululahjat eivät välttämättä ole lainkaan materiaa. Joulusta jää kauniita ja unohtumattomia muistoja etenkin silloin, kun juhlaa pääsee viettämään yhteisten elämysten parissa.

Joululahjoihin käytettävät rahat voidaankin vaihtoehtoisesti käyttää vaikkapa yhteiseen Thaimaan matkaan tai jouluviikkoon idyllisessä hirsimökissä Lapin sydämessä. Monelle perheelle saattaa tämän myötä muodostua jouluperinne, jolloin joulu vietetään vuosi toisensa jälkeen jossain merkityksellisessä paikassa.

Etenkin kun joulua vietetään kodin ulkopuolella jossain kauempana, ei joululahjoja välttämättä kannatakaan raahata mukanaan. Riittää, että paikan päällä päästään viettämään yhteistä laatuaikaa, tapahtui se sitten keskellä tuntureita revontulien loisteessa tai jossain kaukomailla paratiisia muistuttavilla rannoilla rentoutuen.