Joulu on kaupan alalla kiireisintä aikaa. Vaikka monet vannovatkin vuosi toisensa jälkeen vähentävänsä joululahjojen ostamista, on houkutus muistaa läheisiä edes pienellä paketilla monen kohdalla suuri. Monet sanovatkin lahjojen antamisen olevan hauskempaa kuin niiden saamisen.

Kaupoissa virittäydytään jouluiseen tunnelmaan jo hyvissä ajoin jopa ennen joulukuun alkua. Se voi tuntua ymmärrettävästi turhankin varhaiselta, mutta aikaiseen aloitukseen on hyvä syy.

Yhä useammat ovat nimittäin sisäistäneet sen, ettei joulunajan tarvitse olla stressaavaa. Usein ennen joululomia viimeisteltävänä saattaa olla esimerkiksi viimeisiä työ- tai kouluprojekteja ennen vuoden loppumista.

Myös lähestyvä jouluaatto aiheuttaa usein joulustressiä tarpeettomasti. Mikäli voi suinkin vähentää jouluun kohdistuvia paineita ja kiirettä, kannattaa mahdollisuuteen ehdottomasti tarttua!

Mikäli suunnittelee hankkivansa lahjoja läheisilleen, ei sitä todellakaan tarvitse jättää viime tinkaan. Yllättävän monet kuitenkin lykkäävät lahjaostoksia aivan viime hetkiin saakka, eikä ole mitenkään tavatonta, että supermarkettien käytävillä juoksentelee vielä kiireisiä ihmisiä lahjoja epätoivoisesti etsien ennen jouluaaton viettoon vetäytymistä.

Ongelmana tässä on se, ettei joululahjoja viime tingassa ostettaessa voi enää kovinkaan paljon vaikuttaa tilanteeseen, vaan on tyydyttävä siihen, mitä kaupasta sattuu löytymään.

Fiksumpaa olisikin ottaa kaupoissa jo marraskuun loppupuolella alkava jouluisen musiikin soitto eräänlaisena muistutuksena ja vinkkinä siitä, että jouluostokset voi hoitaa paljon aikaisemminkin pois alta.

Vinkkejä joulushoppailuun

Eräs suurimmista ongelmista jouluostoksiin liittyen on se, että pää lyö tyhjää lahjaideoiden osalta. Joululahjojen hankkiminen ei olekaan mikään helppo tehtävä. Etenkään harva aikuinen enää kirjoittaa lahjalistoja joulupukille, ja usein joululahjatoiveita tiedusteltaessa vastauksena onkin, ettei lahjoja tarvitse antaa.

Usein halutaan kuitenkin ostaa lahjansaajalle jotain yllätyksellistä ja odottamatonta, mutta samalla mieluisaa ja tarpeellista. Jos vastaan tulee myös oma budjetti, rajaa se mahdollisuuksia entisestään.

Yksi tehokas keino kartoittaa tilannetta on pitää lahjansaajan tarpeet mielessä jo kauan ennen joulua. Erilaisten keskustelujen, sivuhuomautusten tai havainnoinnin kautta voi poimia paljonkin vinkkejä sen suhteen, mitä lahjansaaja voisi tarvita tai mistä hän voisi pitää.

Tällaiset huomiot kannattaa kirjata ylös vaikkapa puhelimen muistiin, josta ne löytyvät näppärästi ennen jouluostoksille lähtöä.

Kenties vieläkin tärkeämpää joulushoppailussa on se, että sen aloittaa riittävän ajoissa. Esimerkiksi joulumarkkinat ovat upeita tapahtumia, joista voi hakea itselleen joulumieltä ja samalla tutkia, josko myyntikojuista löytyisi jotain mukavaa pukinkonttiin sujautettavaksi.

Käsintehdyt kynttilät, villasukat tai kaunis ovikranssi ovat klassisia lahjoja, mutta usein joulumarkkinoilta voi bongata myös jotain hauskaa ja erityisen mieleenpainuvaa.

Joulumarkkinat alkavat monissa paikoissa viimeistään joulukuun alkupuolella, mutta jo sitä ennenkin voi lähteä liikenteeseen. Esimerkiksi marraskuun lopun Black Friday on mitä mainiointa aikaa hoitaa suurimmat joululahjaostokset pois alta!