Joulu on useimmille meistä juhlista se kaikkein rakkain. Sitä odotetaan hartaasti jo kauan ennen jouluaattoa, eikä siksi olekaan mikään ihme, että niin monet innostuvat shoppailemaan joulun alla urakalla. Niin joululahjat kuin jouluiset herkut ovat tyypillisiä ostoksia ennen joulua ja niihin uppoaakin usein suunniteltua enemmän rahaa.

Joulun hankinnoissa nousee esille eri vuosina erilaisia trendejä ja teemoja. Viime vuosina pinnalla ollut ekologisuus ja ympäristötietoisuus heijastuvat nyt myös jouluostoksiin enemmän kuin koskaan.

Yhä useammalle on tärkeää pyrkiä vastuullisuuteen ja ekologisuuteen joulushoppailussa. Jo hyvin pienellä vaivalla joulua voi viettää vastuullisesti ja ympäristöä kuormittamatta ilman, että joulun taiasta tarvitsisi tinkiä tippaakaan!

Millainen on ekologinen joululahja?

Eräs helpoimmista tavoista tuoda omaan jouluun vastuullisuutta on taata antamiensa joululahjojen ekologisuus. Tähän on olemassa monia eri keinoja.

Valitse kestävä lahja

Sorrumme kovin usein ostamaan aivan liian paljon pientä tavaraa, joka päätyy lopulta hyllyn perukoille tai jopa suoraan roskalaatikkoon. Entä jos keskittyisit tänä vuonna ostamaan vain aidosti merkityksellisiä, hyödyllisiä ja kestäviä lahjoja? Tällainen voi olla vaikkapa kaunis viherkasvi tai jokin kestävä käyttöesine keittiöön.

Tue paikallisia tuottajia

Joulumarkkinat ja muut myyjäiset ovat tulvillaan paikallisten tuottajien valmistamia esineitä. Joululahjat paikallisilta tuottajilta hankkimalla tulee paitsi tukeneeksi paikallisia yrityksiä, myös ostaneeksi yleensä lahjoja, jollaisia ei löydy mistään muualta.

Panosta yhteen suurempaan lahjaan

Mikäli mielessä on jokin tietty budjetti, jonka on valmis sijoittamaan jonkin henkilön lahjaan, ei sitä tarvitse jakaa moneen pienempään hankintaan. Kaikkein mieluisimmat lahjat ovat yleensä arvokkaita, laadukkaita ja kestäviä. Ekologinen valinta onkin sijoittaa lahjarahat yhteen isompaan lahjaan pienen sälän sijaan.

Kierrätetty lahja

Yhä useammat arvostavat kierrättämistä, eikä kierrätetty lahja siksi olekaan välttämättä lainkaan huono lahja. Ei ole mitenkään noloa enää antaa kierrätettyä tai käytettyä tavaraa, mutta silloin on tärkeää silti pyrkiä etsimään hyväkuntoinen ja siisti lahja.

Tuskin kukaan haluaa vastaanottaa kulahtanutta tai silminnähden käytettyä tavaraa, oli se miten ekologinen hyvänsä!