Perinteiset suomalaiset joulureseptit

On taas se aika vuodesta. Päivät pimenevät, yöt pitenevät ja ilmassa on joulun tuoksu… Jälleen kerran! Se on se aika vuodesta, jolloin löydämme uudelleen rakkautemme koristeisiin, perhejuhliin, glögiin ja piparkakkuihin. Mutta mikä tärkeintä, se on myös se hetki, jolloin otamme askeleen taaksepäin kaikesta arjen stressistä ja muistamme, mikä on tärkeää: viettää aikaa rakkaiden ihmisten kanssa. Mikä olisikaan parempi tapa tehdä se kuin kodikas illallinen joulupöydän ääressä? . Onneksi – tai pikemminkin sen seurauksena – tämä ihana talvikausi tuo mukanaan paljon suomalaisia perinneruokia, jotka sopivat täydellisesti joulun aikaan nautittaviksi. Jos siis haluat lisätä aitoutta joulunviettoon tänä vuonna, lue seuraavaksi valikoima suomalaisia joulureseptejä, jotka on pakko osata!

Suomalainen jouluateria

Jouluaaton illallinen on erityinen tilaisuus, joten on järkevää, että silloin on aika ottaa esiin hienoin mahdollinen ruoka. Mikä tekee suomalaisesta jouluruoasta erilaista kuin muista perinteistä? Ensinnäkin suomalaisilla ei ole tyypillistä jouluateriaa. Sen sijaan joulua vietetään iltapäivällä, päivällisellä ja aamulla. Perinteisiä joulupaloja ovat suolattu ruisleipä tai joulukinkku sinapin kera. Koska suomalainen jouluateria syödään yleensä kello 16.00, se tunnetaan myös nimellä “linner” – yhdistelmä sanoista “illallinen” ja “lounas”. Illallinen koostuu erilaisista ruokalajeista, jotka ovat tyypillisiä suomalaiselle keittiölle. Mitä sinä syöt jouluillallisella?

Perinteiset suomalaiset jouluaaton juomat

Tutustutaan suomalaisten jouluperinteiden juhlallisessa hengessä jouluaattona tarjottaviin perinteisiin juomiin. Mikä tekee suomalaisista joulujuomista erityisiä? No, ensinnäkin ne tulee tarjoilla kuumina! Niihin kuuluvat siis kuuma mausteviini, glögi ja rommilla maustettu kahvi. Mitä tulee niiden makuun, joulujuomat tuoksutetaan yleensä neilikalla, kanelilla tai kardemummalla. Mitä juomia sinä tarjoilet?

Suomalainen joululeipä ja mausteet

Suomalaista joululeipää leivotaan joka vuosi adventtina, ja lähes jokaisella perheellä on oma erikoisreseptinsä. Leipää voi syödä sellaisenaan, mutta usein se tarjoillaan joulukinkun ja sinapin kanssa. Erilaisia joululeipiä on paljon, mutta yleisimpiä ovat kardemummainen leipä, joulukahvileipä ja suomalainen ruisleipä. Suomalaisessa joulussa lähes kaikkeen leivotaan mausteita, kuten kanelia, neilikkaa ja kardemummaa. Löydät niitä joululeivästä, mausteviinistä ja rommikahvista. Joulun aikaan on myös muiden erikoismausteiden, kuten piparkakkujen ja sydämen (inkivääri) aika.

Image Source: FreeImages‍

Jouluporkkana, suomalainen joulukinkku

Joulun laatikot eivät ole vain koristeeksi! Niitä syödään Suomessa osana jouluateriaa. Ne leivotaan yleensä hunajan ja rusinoiden kanssa tai yhdistetään kinkun tai leivän kanssa. Joulukinkku paistetaan yleensä perinteisellä suomalaisella joulumaustesekoituksella, joka koostuu neilikasta, kanelista, inkivääristä ja kardemummasta. Kinkkua syödessään suomalaiset käyttävät yleensä veistä ja haarukkaa. Kinkkua tarjoiltaessa leikataan kinkkukappale ja laitetaan se jokaisen lautaselle. Kinkkuveitsellä leikataan kinkku ja kinkkuhaarukalla syödään se.

Ruoka, jota Suomessa syödään ennen suurta ateriaa.

Kunnon jouluateria voi olla juhla-ateria itsessään, mutta jotkut haluavat syödä jotain kevyempää ennen pääjuhlaa. Tätä perinnettä noudattavat syövät ennen jouluateriaa jotain kevyttä, kuten riisi- tai kaurapuuroa tai mitä tahansa muroja. Näin tehdään, jotta jää tilaa jouluillalliselle, joka voi olla melko raskas ja täyttävä, riippuen aterian tyypistä.

Glögi, perinteinen suomalainen joulujuoma

Jos pidät ajatuksesta juoda joulujuomia, joissa on kanelin, neilikan tai kardemumman tuoksuja, rakastat varmasti glögiä. Perinteisesti glögi valmistetaan punaviinistä ja mausteista, kuten kardemummasta, kanelista, neilikasta, inkivääristä ja appelsiininkuoresta. Sitä voidaan valmistaa myös muunlaisesta alkoholista, kuten rommista, snapsista tai brandystä. Koska glögi tarjoillaan kuumana, se on pikemminkin joulujuoma kuin juoma. Sitä voi juoda myös kylmänä, jolloin se muistuttaa pikemminkin maustettua viiniboolia. Mausteviinipunsseja valmistetaan usein jouluna, mutta niitä ei kutsuta glögiksi.

Johtopäätös

Jos haluat tietää, mitä suomalainen joulu on, sinun on opittava rakastamaan kylmää, pimeää ja pitkää talvea. Talvi on Suomen kaunein vuodenaika. Se on kuin hiljainen ja rauhallinen siirtymävaihe, jolloin koko luonto hengittää. Jos haluat kokea suomalaisen joulun ja jouluperinteet, sinun on oltava kärsivällinen, nautittava prosessista ja arvostettava pieniä asioita. Yritä esimerkiksi tavoittaa lumihiutaleiden kimallus pimeässä tai glögimukin lämpö. Ja jos teet niin, joulu tulee luoksesi ennemmin tai myöhemmin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *